Национална онкологична конференция СОНМ-МОРЕ 2024

Лектори съвместни СОНМ сесии

Проф. Кристин Шомиен

Проф. Шомиен е заместник-председател на Борда на мисията за борба с рака към Европейската комисия. Била е директор по изследвания и иновации във Френския национален институт по рака (INCa) и директор на Института по рака на френските изследователски организации (Inserm & AVIESAN). Тя е и бивш президент на Европейската хематологична асоциация.

Проф. Шомиен е завършила медицинско образование в Université Paris Diderot и е получила сертификат за специализирано обучение по хематология през 1983 г. Получава докторска степен през 1989 г. Работила е в много научни и клинични комитети във Франция и Европа в областта на хематологията, имунологията, онкологията и изследване на стволови клетки. През последните 25 години е била ръководител на Отдела по клетъчна биология в Hôpital Saint Louis, Париж и директор на университетската изследователска лаборатория Inserm към Institut Universitaire d’Hématologie.

Тя е ангажирана с националното образование и е координатор на различни курсове и магистратури в университета Diderot в Париж. Тя създаде Института за докторски училища в този университет (23 докторанти във всички дисциплини) и координира ITN Marie Curie FP7 за ракови стволови клетки. През последните години се занимава с комуникация, обучение по персонализирана медицина и участие на пациенти/родители в изследвания на рака.

Проф. Шомиен е автор на повече от 270 рецензирани публикации и е получил няколко научни (Академия на науките) и френски правителствени награди (Chevalier et Officier de la Legion d’Honneur).

ПАРТНЬОРИ

Спонсори